60º52´46´´ N 6º50´40 ´´Ø  | -2º | LS 31414 | AURLAND, SOGN OG FJORDANE

– Hva er det som kvalifiserer til at man kan si at man har hatt et lykkelig liv?
 Prestesønnen legger armen på rattet, lener seg fram mot ruta.
– Er det suksess, penger, barn?
Han har denne diskusjonen med faren sin, altså presten, en dag de er på kjøretur. Han lurer på om et helt alminnelig ektepar, en vaskekone og en mekaniker, som har gjort sine rutiner, levd livene sine innenfor rammene. Kan de si at de har vært lykkelige?
 Farens svar er enkelt; det er en selv som bestemmer om man er lykkelig.
 Håkon nikker.
Det er bikkjekaldt på Hemsedalsfjellet og kolonnekjøring i kveld, som det så ofte er på denne tiden av året. Håkon Stålesen må ut å legge på kjetting, det er bedre å være føre var. Står han fast står de tyve bak han også fast, det vil han ikke ta sjansen på. 
Og snart har han navigert trygt over fjellet, funnet seg en trygg plass å stå for natta. Så sitter han der, klar til å hvile disse pålagte elleve timene.

Hviletid,Håkon-1

Hviletid,Håkon-4

– Man gjør seg jo noen refleksjoner når man sitter sånn som dette. Hva er meningen med livet? Er han aksjemegleren noe lykkeligere enn meg? Han tjente noe jævlig med penger, men så hadde han jo ikke kontakt med mora… 
Et blikk ut i mørket, ettertenksomme øyne vandrer over refleksjonene fra lysene der ute.
 – Når det kommer til meningen med livet og det å være lykkelig tror jeg at utdanning, penger og forventninger kommer til kort. Til syvende og sist er det du ene og alene som skal sitte å si at «jeg har hatt det godt, jeg har trivdes.» Akkuratt hva du gjør er nok derfor ikke så vesentlig.
 Så smiler han, lener seg tilbake i setet og konkluderer;
 – Nei, jeg vil heller ha et enkelt og godt liv enn et økonomisk stort, komplisert og dårlig liv.

Hviletid-Hakon-3